14 Nisan 2021 Çarşamba

İYİ GÜNLER ECZANESİ, UMUDUN ADRESİ

 


Sevgili Hacer Kılcıoğlu’nun ne zaman bir kitabını okusam aklıma Fransız yazar Rochefoucauld’un “Samimiyet, bir iç açılışıdır. Pek az insanda bulunur.” sözü geliyor. O kadar doğal, içten bir dili var ki inandırıcı olmak için hiç uğraşmasına gerek kalmıyor. Kılcıoğlu, “Günışığı Kitaplığı”ndan yayımlanan son kitabı “İyi Günler Eczanesi”nde de bu samimiyeti hissettirmeye devam ediyor.

Yapıtta olaylar Hazal adlı kızın annesinin işlettiği ve mahallenin adeta bir buluşma noktası sayılabilecek İyi Günler Eczanesi çevresinde gelişirken sanki gerçekten böyle bir eczane varmış gibi düşünüyorsunuz kitap boyunca. Kitaptaki karakterler sanki her gün rastladığınız ama belki de iki çift laf etmeye fırsat bulamadığınız gerçekçilikte karşınıza çıkıyor. Günümüzde sayısı çok azalan bir mahalle kültürünü, bir semt hatta bir şehir kültürünü tüm sıcaklığıyla içimizde bir özlem duygusu yaratarak bize aktaran yazar, zor günlerde bile bize umut aşılamaya devam ediyor.

Kitabın adı bile insanı gülümsetmeye yetiyor; günümüzde insanların bir “İyi günler” sözünü bile esirgediğini düşününce Kılcıoğlu’nun genç okurlara neden iyi geleceğini de tek başına anlatabilen bir başlık olduğunu görebiliyoruz. Bir eczane özelinde ele alınsa da aslında birçok farklı ortama da sokuyor bizi yazarımız. Zengin Roman kültürüne değinmesi de dikkati çeken ögelerden. Ayrıca Engelsiz İlaç projesi, gereksiz veya reçetesiz ilaç kullanımı, matematik olimpiyatları gibi birçok toplumsal konuya da öğretici olmayan bir dille ama aslında gerçekten öğreten bir üslupla ve ustalıkla değiniyor Kılcıoğlu.

Kitap 4, 5 ve 6. sınıflara öneriliyor yayınevinin sitesinde ancak içindeki çocukla bağını hiç koparamayan tüm yetişkinlerin de hem keyif alarak hem de günlük hayatın telaşında atladıklarının farkına vararak okuyabilecekleri bir roman İyi Günler Eczanesi. İyi günler sözünün içtenlikle söylendiği günlere ivedilikle kavuşmak dileğiyle herkese iyi okumalar.

İyi Günler Eczanesi”, Hacer Kılcıoğlu, roman, Günışığı Kitaplığı, İstanbul, 2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder