30 Eylül 2024 Pazartesi

KALBİNDE HİKÂYE OLANIN GÖNLÜNDE KÖTÜLÜK OLMAZ

 


Harika bir kitapla tanıştım. Bir Türkçe öğretmeni olarak beni bu kadar yakalayan, birçok bölümde neredeyse bizim hayatımız dedirten bir kitapla… Çocuk yazınımızda artık deneyimli bir yazar olarak kabul edebileceğimiz Ömer Açık’ın “Günışığı Kitaplığı”ndan yayımlanan son kitabı “Hikâyenin Kalbi” kitap seçimlerimizi ve okuma eğilimlerimizi tartışmaya açan, her karakteriyle örtük iletiler vermeyi ustalıkla başaran bir yapıt.

Yaklaşık üç yıl önce kırk üç yıllık hayat arkadaşını kaybeden anneannesi, mahalledeki “Çocukluğunu Yaşayamamış Yetişkinler Derneği”ne üye olan ana karakterimiz İlginç, kendi sınıfında “Kitap Sevmeyenler Derneği”ni kurmak ister çünkü yılların Türkçe öğretmeni Yeter Hanım’ın yıllardır güncellenmeyen ve öğrencileri okumaktan soğutan kitap listelerinden tüm sınıf bıkmıştır ama bunu yapmaya gerek kalmaz çünkü Yeter Hanım’ın da eski öğrencisi olan Bahar Öğretmen Türkçe derslerine girmeye başlar. Olaylar bundan sonra ana karakterimizin adı gibi ilginçleşmeye başlar.

Eski-yeni tartışmasına okuma üzerinden değinilen yapıtta Bahar Öğretmen güncel ve yeni nesil öğrencilere seslenen, nitelikli kitaplarla öğrencilerini yakalarken Yeter Öğretmen kalıplaşmış değer yargılarından bir türlü kurtulamayan -hatta kurtulmayı aklına bile getirmeyen- tarzıyla öğrencileri okumaktan bezdiren bir eğitimci olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde ne yazık ki Türkçe ve edebiyat öğretmenleri öğrencilerine önerecekleri kitapları seçerken zaten gerekli yazınsal ölçütlere dikkat etmek zorundayken bir de çocuk yazınından, eğitimden zerre kadar anlamayan bazı velilerin tepkilerini de tahmin etmek durumunda kalıyorlar. Kendi adıma çok mutluyum çünkü böyle bir durumla hiç karşılaşmadım ancak birçok öğretmenimizin bunları sürekli yaşadığını yakından biliyorum. İşte Açık hem gülümseten hem çözüm önerileri sunan hem de düşündüren üslubuyla, böyle çetrefilli bir konunun üstesinden başarıyla geliyor.

Kitaptaki karakterlerin adları da kişiliklerini yansıtacak şekilde seçilmiş. Yeter Öğretmen’e öğrenciler yeter artık derken Bahar Öğretmen ise bahar gibi doğuyor öğrencilerin hayatlarına. Anneanne Gülünç adı gibi komik, İlginç ise arkadaşlarından çok farklı özelliklere sahip.

Kitap 4, 5 ve 6.sınıflara öneriliyor yayınevinin sitesinde ancak tüm eğitimcilerin özellikle Türkçe ve edebiyat öğretmenlerinin mutlaka okumaları gereken bir roman Hikâyenin Kalbi. Herkesin özgürce okuyup okutabildiği günlere en kısa zamanda ulaşmamız dileğiyle!

Hikâyenin Kalbi”, Ömer Açık, roman, Günışığı Kitaplığı, İstanbul, 2024.

 

7 Eylül 2024 Cumartesi

GELECEĞİN MASALI: BIÇAKSIRT’IN DÖNÜŞÜ



Gelecekte geçen bir masal diyarıyla karşılaşmamı anlatmak istiyorum sizlere bu yazımda. Alışmışızdır masalların çok ama çok uzun zaman önceki yaşanmışlıkları anlatmasına ama bu seferki farklı. Ayşen Aydoğan’ın Sadık Uygun Yayınları’ndan yayımlanan son romanı “Bıçaksırt’ın Dönüşü” kitabı işte bize böyle farklı bir evren sunuyor.

Yapıt, kitap karakterlerinin kısa, resimli tanıtımlarıyla başlıyor. Çizim demişken harika çizimleriyle kitaba renk katan Derya Göker’i de anmamak olmaz. Tanıtımların ardından girişten itibaren klasik bir fantastik roman okuyacağınızı sanıyorsunuz. Zaman akışının farklı olduğu kasabalar, ejderhaya dönüşen karakterler, tekdil kullanımı gibi ögeler bu düşüncenizi de doğruluyor ancak yapıtın ilerleyen bölümlerinde olay örgüsüne eklemlenen karakterler aslında dünyanın geleceğini okumakta olduğunuzu şaşırtıcı bir biçimde önünüze getiriyor.

İklim değişikliği, doğal kaynakların hor kullanılması gibi dünyamızın felaketine neden olan durumların yapıtta ince ince eleştirel biçimde ele alınıp olay örgüsüne akılcı bir üslupla yerleştirilmesi yazarın yapıtını oluştururken ne denli özenli çalıştığını gösteriyor. Kalabalıklar içinde yalnızlık, geçim derdi, dostluğun önemi, aile bağları gibi evrensel temaları da ustalıkla yapıtın içeriğine yerleştiren Aydoğan, Beter Hafiyeler’den sonra okuduğum yeni kitabıyla da beklentimi çok iyi karşılıyor.

“Bıçaksırt’ın Dönüşü”, 10 yaş ve üzeri okurlara öneriliyor olsa da her zaman belirttiğim gibi içindeki çocukla ilişkisini hala sürdüren ve fantastik maceralara ilgisi olan tüm bireylerin keyifle okuyacakları bir yapıt.

 Bıçaksırt’ın Dönüşü”, Ayşen Aydoğan, roman, Sadık Uygun Yayınları, İzmir, 2024.