26 Aralık 2021 Pazar

KUMSAL’IN ÇİZGİLİ DÜNYASI

 


Ne çok gereksiz şeyi takıyoruz kafamıza günlük hayatta, hiç düşündünüz mü? Hayat telaşıyla, sonradan düşündüğümüzde saçma sapan diye nitelendirdiğimiz anlamsız şeylerle boğuşurken “an”ı kaçırıyoruz. Bir de bunun yanında OKB’niz yani takıntı bozukluğunuz olduğunu düşünün, yaşam ne çok zorlaşırdı değil mi? Çocuk ve gençlik edebiyatımızın sevilen kalemi Hanzade Servi, Tudem’den yayımlanan Kumsal’ın Çizgili Dünyası adlı yapıtında bizi on üç yaşında, OKB teşhisi konmuş Kumsal adındaki sevimli oğlanla tanıştırıyor. Kitabı okudukça Kumsal’la duygudaşlık (empati) yapıp hayatının ne kadar zorluklarla dolu olduğunu görüp üzülüyor insan ister istemez. Zaten çocuklarımıza yeterince zorluk çıkarttığımız yeryüzünde Kumsal gibi çocuklarımızın varlığı derinden yaralıyor bizi ama enseyi karatmamıza izin vermiyor Servi. Kitabın her satırında yaşama sevgisi ve umudu bize göz kırpıyor.

Yazarın ad seçimleri de hayli eğlenceli ve yaratıcı. Kumsal Mavidalga, Şırılırmak, Muhteşem ve Harika teyzeler, Esila, Müzeyyen Pirüpak… Verilen adların karakter özellikleriyle de ilişkili olduğunu okudukça ve üzerinde düşündükçe anlayabiliyorsunuz. Kumsal’ın çevresindeki herkes bilerek veya bilmeyerek takıntılarını yenmesinde yardımcı olurken dostluğun, sevginin, desteğin önemini bir kez daha hatırlıyoruz.

Yapıtta dikkatimi en çok çeken bölümlerin başında Kumsal’ın okulundaki tiyatro gösterisinde neredeyse herkesin prens veya prenses olmak istemesiydi. Servi, günümüzde toplumumuzda sıkça karşılaştığımız, çoğunlukla aile kaynaklı “En iyi, en önde ben olmalıyım.” temelli davranış modeline değinirken çözümü çocukların bulmasına da aracı olarak etkileyici bir iş çıkarmış. Yardımcı rollerin de en az başrol hatta belki onlardan da değerli olabileceğini Müzeyyen karakteriyle destekleyerek bir kez daha okura sunan Servi, okura kanımca çok anlamlı bir armağan sunmuş. “Biz hayatımızın kameramanı değil, başrol oyuncusuyuz Kumsal. Gördüklerini kaydetme telâşını bırak; sadece yaşa.” ifadeleriyle de önemli olanın insanın kendi yaşamında başrolü oynaması olduğunu ekleyerek çok önemli bir yaşam dersi vermeyi ihmal etmemiş.

Kitap 4, 5, 6 ve 7. sınıflara öneriliyor yayınevinin sitesinde ancak her zaman belirttiğim gibi içindeki çocukla bağını hiç koparamayan tüm yetişkinlerin de hem keyif alarak hem de belki kendi takıntılarını sorgulayıp çözüme ulaştırarak okuyabilecekleri bir roman Kumsal’ın Çizgili Dünyası.

 

Kumsal’ın Çizgili Dünyası”, Hanzade Servi, roman, Tudem, İzmir, 2021

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder