29 Temmuz 2023 Cumartesi

HAYALDE KALMASIN!

 


“Hayal olmadan gerçeğin atına binemiyorsun ki…” sözünden ilham alarak yazılmış, son dönemlerde okuduğum en iyi yapıtlardan biri Mehmet Atilla’nın Tudem’den yayımlanan son kitabı “Hayal Rüzgârları”. İçten duygu aktarımı ve özellikle çocuk yazınında çok sık karşılaşmadığımız, kahramanına “sen” dili kullandırılarak oluşturulması beni çok etkiledi.

"Barış kendiliğinden oluşmaz, onu üretmek gerekir." görüşünden yola çıkan yapıt, Kardak kayalıkları krizine bu sefer çocukların gözünden yaklaşmış. Ana karakterimiz Meltem iki komşu ülkeyle ilgili sıcacık bir hayale kapılıyor ve bunu gerçekleştirmek için en yakın arkadaşıyla kuzeninden ve komşu ülke çocuklarından destek alıyor. Büyüklerin, daha doğrusu kendini büyük gören siyasi liderlerin yıllardır çözmek istemediği böyle güncel bir soruna çocukların hayal gücüyle yaklaşması bana “Keşke çocuklar yönetse dünyayı.” dedirtiyor bir kez daha. Gerçi kitabın sonunda her şeyin bir rüya olduğunu anlıyoruz ama o ana kadar yazarın bize duyumsattıkları için bile her çocuğun okuması gereken bir roman yazmış sevgili Atilla.

Kitaptaki çocukların tümünün ve neredeyse tüm karakterlerinin adının rüzgâr adlarından seçilmesi de hayal rüzgârlarının daha da güçlü esmesini sağlıyor. Çocuklar adlarının hakkını verircesine hiç yorgunluk belirtisi göstermeden oradan oraya mücadele için savruluyor ve bir an bile pes etmiyorlar.

Savaşın birtakım çıkar odakları dışında kimseye yararı olmadığını, umudun her zaman çocuklarda olduğunu eşsiz anlatımı ve pürüzsüz diliyle metnin başından sonuna kadar öğretici olmayan bir üslupla anlatıyor okura Atilla. Kitap 5, 6, 7.sınıflara öneriliyor yayınevinin sitesinde ancak tüm yetişkinlerin de hem keyif alarak hem belki de “Dünya barışı için bizler neler yapmalıyız?” deyip kendilerini sorgulayarak okuyabilecekleri bir roman Hayal Rüzgârları. Stefan Zweig’in dediği gibi: Birisi barışı başlatmalı, tıpkı savaşı başlattığı gibi. Umarım çocuklar bunu başarır.

 Hayal Rüzgârları”, Mehmet Atilla, roman, Tudem, İzmir, 2022.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder