4 Aralık 2023 Pazartesi

SAYARAK BÜYÜMEK

 


Birçoğumuz belki de yaşamının bir döneminde çevresindeki nesneleri veya kişileri tek tek saymışızdır diye düşünüyorum. Belki canımızın sıkıldığı bir anda, belki birini beklerken… Ama bunu takıntı haline getirmek bizi zor durumlara sokabilir doğaldır ki.

Türk yazınının değerli kalemlerinden Hidayet Karakuş’un Bilgi Yayınevi’nden ilk baskısını 2007’de, 14.baskısını ise Aralık 2022’de yapan kitabı “Sayısal Çocuk”taki ana karakterimiz Saygı, babasının kendisine bir sayıboncuğu almasıyla her şeyi saymaya başlıyor. Matematiği çok seven ve bu alanda da çok başarılı olan Saygı’nın ailesi ilk başlarda bu durumdan şikâyet etmese de bir süre sonra çocukları için endişelenmeye başlıyor.

Saygı dördüncü sınıf öğrencisi ve ailesinin tek çocuğu. Babası çok yoğun çalışan ama çok güzel bir ailede yetişen bir genç adayı. Aslında her şeyi saymaya çalışması dışında da olumsuz hiçbir davranışı yok. Bu durumun değişmesi için ailesi öğretmenleriyle görüşüyor ve kendisini keman çalmaya ve halk oyunları etkinliğine yönlendiriyor. Saygı’nın sayma alışkanlığı zaman içerisinde farklı yönlere evriliyor. Aslında farklılıkların olumsuzluk sayılmaması gerektiğini ve bu farklılıkların doğru yönlendirilirse insanı çok özgün bir kişiliğe dönüştüreceğini anlıyoruz Karakuş’un yapıtında.

Yazar, her zamanki gibi akıcı Türkçesiyle ve yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya inat etmesiyle yazınımızdaki değerini bu yapıtında da ortaya koyuyor. Bir Türkçe öğretmeni ve sevdalısı olarak, “Şeytan Minareleri” yapıtıyla ilk defa buluşup hayran kaldığım ve her zaman takdir ettiğim bu büyük yazarımızın kitaplarını yediden yetmişe herkesin okuması dileğiyle!

 Sayısal Çocuk”, Hidayet Karakuş, roman, Bilgi Yayınevi, Ankara, 2022.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder