5 Ağustos 2022 Cuma

BOZUK AMA İYİ NİYETLİ PUSULANIN ÖYKÜSÜ

 

“Hayat, hayal üstüne kuruludur, Yavru; hayal biterse hayat da biter. İşte yollardayız, hayallerimizin peşinden gidiyoruz.” sözleriyle dillendiriyor yolculuklarının ve hatta romanın amacını ve net olmayan rotasını torunu Tunç’a yapıtın hemen başlarında Kâtip dede. Biz de böylelikle ana karakterlerin bile öngöremediği yolculuk rotasıyla dalıyoruz maceranın içine.

Tarihi genç okurlara nitelikli yapıtlarıyla sevdiren usta yazar İsmet Bertan, “Günışığı Kitaplığı”ndan yayımlanan son yapıtı “Bozuk Pusula”da, çok sevdiği eşini zamansız kaybeden Kâtip dede ve torunu Tunç’u, bozuk bir pusulanın kafası bozuk figürü Prens Valetta’nın yol göstericiliğinde doğa, tarih ve efsanelerle dolu bir macerayla buluşturuyor okurları. Yaz tatilinde dede ve torun, Tırtıl adını verdikleri karavanlarıyla hayallerindeki yolculuğa çıkıyorlar ama evde anne tarafından belirlenen plana değil de kitapta çok önemli bir yere sahip, bozuk bir pusulanın bozuk figürünün rotasına uymayı tercih ediyorlar çünkü bozuk figürün kayıp diğer parçasına ulaşacaklarına inanıyorlar. Ankara’dan Hattuşa’ya, Divriği’den Nemrut’a kadim uygarlıkların izinde yöresel zenginlikler ve efsanelerle zenginleşen romanda dede ile torun kendileri de efsanenin bir parçası oluyorlar. Bertan’ın esprili, yalın ve bir o kadar da içten anlatımıyla kitabı elinizden bırakamadan bitiriveriyorsunuz.

Kitap 4, 5, 6 ve 7. sınıflara öneriliyor yayınevinin sitesinde ancak içindeki çocukla bağını hiç koparamayan, farklı kültürlere ilgi duyan tüm yetişkinlerin de hem keyif alarak hem yeni şeyler öğrenerek okuyabilecekleri bir roman Bozuk Pusula. Hayalinizi gerçekleştirmek için asla geç değildir, unutmayın!

Bozuk Pusula”, İsmet Bertan, roman, Günışığı Kitaplığı, İstanbul, 2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder