19 Ağustos 2022 Cuma

GÖRDESLİ MAKBULE VE DEMİRCİ AKINLARI

 

Kurtuluş Savaşı’mızın arka planda kalan kahramanlarından Gördesli Makbule ekseninde, akıncıların mücadele ettiği Balıkesir, Bigadiç Sındırgı, Gördes, Demirci, Selendi, Eşme, Kula ile Simav vadi oluğunun kuzeyindeki Akdağ ve Ulus Dağı civarında gerçekleşen kurtuluş mücadelemizi ele alıyor son romanında Serra Menekay. Romanda olaylar 23 Ocak 1921’de Kuvayı Seyyare’nin dağılmasıyla başlıyor, 30 Eylül 1922 Balıkesir’de Demirci Akıncıları’nın dağılma kararıyla sona eriyor. Tarihi bir roman niteliğindeki eserde tüm olaylar ve karakterler tarihi belgelere dayanılarak veriliyor edebi niteliğinden ödün vermeden.

“Gördesli Makbule ve Demirci Akınları” ile onuncu kitabını yayımlayan Serra Menekay,  aynı zamanda uzman bir tıp doktoru ve sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarıyla da tanınan değerli bir kişilik. Bundan önceki yapıtlarında olduğu gibi bu eserin de çok ciddi bir araştırma sürecine dayandığı ve esere çok emek harcandığı daha ilk sayfalardan belli oluyor. Bilimsel verilere dayansa da akıcılığını ve sürükleyiciliğini hiç kaybetmeyen yapıt, kurtuluş mücadelesini iyi bildiğini düşünenlerin bile aslında geri planda neler yaşandığını görmesi amacıyla okunması gereken bir yapıt. Gördesli Makbule gibi eşsiz bir kişiliği tanımak için bile fırsat vermeye değecek bir aydınlanma.

Atalarımızın ne zorluklarla mücadele ettiğini, bağımsızlık uğruna ne canlar yitirildiğini gözleriniz yaşlı bir şekilde okurken sorgulamayı da unutmayacağınız bir roman “Gördesli Makbule ve Demirci Akınları”. Özellikle genç okurların mutlaka okuması dileğiyle!

“Gördesli Makbule ve Demirci Akınları”, Serra Menekay, roman, Galeati Yayıncılık, Ankara, 2022.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder