7 Ocak 2024 Pazar

KİTAPLAR İKİNCİ ŞANS KİTAPÇISI’NDA DİLE GELİYOR

 




“Aslına bakarsanız bizim hikâyemiz bundan çok uzun zaman önce başlamış. Epey uzun zaman önce… O kadar uzun ki, biz henüz basılmamış bile olabiliriz.” sözleriyle başlayan bir kitapla tanıştım, iyi ki de tanışmışım. Bu giriş bile beni farklı bir anlatımın beklediğini muştuluyordu.

Dicle Keskinoğlu’nun Can Yayınlarından çıkan son kitabı “İkinci Şans Kitapçısı” kitapların dile geldiği harika bir kurguyla karşımıza çıkıyor. 15 bölümden oluşan yapıtın anlatıcısı, kapaksız bir kitap olan Macera. Can adında bir karakterin sahibi olduğu İkinci Şans Kitapçısı adlı genellikle eski kitapların satıldığı bir kitapçıda başlıyor Macera ve arkadaşlarının yaşadıkları, daha doğru anlatımla düşünce ve duygularını dile getirdikleri sohbetleri. Macera’nın dostlarına da verilen adlar çok yaratıcı ve kitapların içerik veya niteliklerinden izler taşımasına gayret edilmiş. Çisilti, Kesik Cümle, Derin Kuyu, Vurkaç ve Güldürgeç ana karakterler, Gıcır ve Konar Göçerler ise yan karakterler olarak adlandırılabilir. Örneğin Vurkaç içinde çok vurucu öykülerin bulunduğu bir öykü kitabı.

Macera’nın, Can’ın benim gibi bir kitap sevdalısını imrendiren dükkânında başlayan anlatımı, kendisinin şehir kütüphanesine bağışlanmasıyla devam ediyor. Yapıtın sonlarına doğru kendini en rahat hissettiğini ifade ettiği İkinci Şans Dükkanı’na dönerek tamamlıyor serüvenini Macera.

Mert Tugen’in başarılı ve göze hoş gelen çizimleriyle renklendirilen 109 sayfalık kitap, ilk bakışta çok küçük yaş gruplarına sesleniyor gibi gözükse de yazarın anlatımı ve kitapları kişileştirirken kullandığı ifadeler kitabın derin bir felsefe barındırdığını her fırsatta kanıtlıyor. Bu yüzden içindeki kitap sevgisini hâlâ sımsıcak koruyan tüm yetişkinlerin ve elbette her yaştan çocuğun keyif alarak okuyacakları bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Herkes ikinci şansı hak eder mi bilmem ama her kitabın ikinci şansı hak ettiğine inanıyorum.

 İkinci Şans Kitapçısı”, Dicle Keskinoğlu, roman, Can Sanat Yayınları, İstanbul, 2023

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder